Kennis delen

Kennis delen

Platform voor kennisdeling en uitwisseling

Grenzeloos Biobased Onderwijs wil de grensoverschrijdende uitwisseling van onderwijsmodules, docenten en studenten tussen alle biobased onderwijsinstellingen in de gehele grensregio sterk vergroten door het creëren van een grensoverschrijdend kennisnetwerk en een daarbij ondersteund digitaal platform. Een belangrijke nevendoelstelling is het grensoverschrijdend bij elkaar brengen en houden van bedrijven, sectoren en onderwijsinstellingen in de biobased economy om ontwikkelingen in de sector te stimuleren en het onderwijs middels het platform structureel te verbinden met de arbeidsmarkt.  De bovengenoemde onderwijsproducten en het shared facility netwerk zullen in dit digitale platform opgenomen worden. Voor bedrijven maakt het platform inzichtelijk voor welke onderzoeksvragen ze waar moeten zijn. Bovendien kunnen zij ook actief onderzoeksvragen uitzetten en behoefte aan stages kenbaar maken. Tot slot zullen op dit platform ook alle grensoverschrijdende events, studiedagen etc. geplaatst worden.

Resultaten 

Het digitaal platform maakt uitwisseling eenvoudig en toegankelijk voor iedereen

Er wordt op dit moment volop gewerkt aan het online platform waar de verschillende onderwijsmodules, infrastructuur, betrokken partners etc. op terug te vinden zijn. Je kan hier  alvast een kijkje nemen!  

Delen van kennis, ervaring en ideeën, enkele voorbeelden
  • De BioBased Challenge: bedenk een hoogwaardige toepassing voor kippenveren

Per jaar worden in Vlaanderen en Nederland meer dan 100 miljoen ton kippenveren per jaar ingezameld. Een mooie challenge voor studenten Milieu- en duurzaamheidsmanagement (HOGENT), Milieutechnologie (HOGENT) en Environmental Science and Sustainable Technology (Avans). Hun opdracht: overtuig investeerders om een hoogwaardige toepassing (anders/geavanceerder dan verenmeel) op de markt te brengen op basis van kippenveren. Samen gingen zij met de opdracht aan de slag waarbij ze rekening moesten houden met haalbaarheid, logistiek, wetgeving en technologie. Hoe dat in zijn werk ging zie je in deze vlog van studenten.

Een van de doelen van het project Grenzeloos Biobased Onderwijs is het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën tussen studenten, docenten en bedrijven. Avans Hogeschool en Hogeschool Gent brengen deze uitwisseling in de praktijk met een BioBased Challenge en een International Study Week. Hierbij komen kennis en competenties aan bod waar de biobased economy omvraagt en waar de door GBO ontwikkelde lesmodules een antwoord opgeven. Denk aan techno-economisch analyseren, multidisciplinair samenwerken, teamwork, communicatieve vaardigheden als preenteren en overtuigen en innovatief zijn.

  • Een bierviltje uit bier? De eerste stap is gezet!

Welke biobased toepassingen kun je ontwikkelen voor de reststromen van een bierbrouwerij? Reststromen als gist en draf worden nu voornamelijk gebruikt als veevoer. Maar kunnen er ook waardevolle producten van gemaakt worden? Dertig enthousiaste studenten Chemie en Chemische Technologie van Avans Hogeschool en Hogeschool Gent deden hier onderzoek naar tijdens de International Study Week. Zij gingen hiervoor op excursie bij Brouwerij Huyghe in Melle (België) en maakten een mooie vlog over hun onderzoeksopdracht.

Na twee dagen in het lab is het de studenten gelukt om bierviltjes, PLA-draf (bioplastic) composiet en eiwitten te verkrijgen op basis van het draf. Een draf-gist combinatie is gebruikt voor het ontwikkelen van rookpellets. Tenslotte werden in gist functionele stoffen aangetoond zoals vitamine B12, β-glucaan en squaleen. Reststromen van het bierbrouwproces bieden dus veel kansen voor biobased toepassingen en de resultaten van de onderzoeksopdracht kunnen nieuwe mogelijkheden genereren voor de brouwerij, waarbij efficiënt gebruik van grondstoffen, hergebruik van reststromen en vermindering van water en energie centraal staan.

De International Study Week werd georganiseerd vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland project Grenzeloos Biobased Onderwijs. Eén van de doelen van het project is het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën tussen het bedrijf, studenten en docenten in de context van de biobased economie.

  • HemCell ontwikkelt samen met Avans Hogeschool composteerbare bioplastc

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x