Kennis delen

Kennis delen

Platform voor kennisdeling en uitwisseling

Grenzeloos Biobased Onderwijs wil de grensoverschrijdende uitwisseling van onderwijsmodules, docenten en studenten tussen alle biobased onderwijsinstellingen in de gehele grensregio sterk vergroten door het creëren van een grensoverschrijdend kennisnetwerk en een daarbij ondersteund digitaal platform. Een belangrijke nevendoelstelling is het grensoverschrijdend bij elkaar brengen en houden van bedrijven, sectoren en onderwijsinstellingen in de biobased economy om ontwikkelingen in de sector te stimuleren en het onderwijs middels het platform structureel te verbinden met de arbeidsmarkt.  De bovengenoemde onderwijsproducten en het shared facility netwerk zullen in dit digitale platform opgenomen worden. Voor bedrijven maakt het platform inzichtelijk voor welke onderzoeksvragen ze waar moeten zijn. Bovendien kunnen zij ook actief onderzoeksvragen uitzetten en behoefte aan stages kenbaar maken. Tot slot zullen op dit platform ook alle grensoverschrijdende events, studiedagen etc. geplaatst worden.

Resultaten 

Het digitaal platform maakt uitwisseling eenvoudig en toegankelijk voor iedereen


Delen van kennis, ervaring en ideeën, enkele voorbeelden
  • De BioBased Challenge: bedenk een hoogwaardige toepassing voor kippenveren

Per jaar worden in Vlaanderen en Nederland meer dan 100 miljoen ton kippenveren per jaar ingezameld. Een mooie challenge voor studenten Milieu- en duurzaamheidsmanagement (HOGENT), Milieutechnologie (HOGENT) en Environmental Science and Sustainable Technology (Avans). Hun opdracht: overtuig investeerders om een hoogwaardige toepassing (anders/geavanceerder dan verenmeel) op de markt te brengen op basis van kippenveren. Samen gingen zij met de opdracht aan de slag waarbij ze rekening moesten houden met haalbaarheid, logistiek, wetgeving en technologie. Hoe dat in zijn werk ging zie je in deze vlog van studenten.

Een van de doelen van het project Grenzeloos Biobased Onderwijs is het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën tussen studenten, docenten en bedrijven. Avans Hogeschool en Hogeschool Gent brengen deze uitwisseling in de praktijk met een BioBased Challenge en een International Study Week. Hierbij komen kennis en competenties aan bod waar de biobased economy omvraagt en waar de door GBO ontwikkelde lesmodules een antwoord opgeven. Denk aan techno-economisch analyseren, multidisciplinair samenwerken, teamwork, communicatieve vaardigheden als preenteren en overtuigen en innovatief zijn.

  • Een bierviltje uit bier? De eerste stap is gezet!

Welke biobased toepassingen kun je ontwikkelen voor de reststromen van een bierbrouwerij? Reststromen als gist en draf worden nu voornamelijk gebruikt als veevoer. Maar kunnen er ook waardevolle producten van gemaakt worden? Dertig enthousiaste studenten Chemie en Chemische Technologie van Avans Hogeschool en Hogeschool Gent deden hier onderzoek naar tijdens de International Study Week. Zij gingen hiervoor op excursie bij Brouwerij Huyghe in Melle (België) en maakten een mooie vlog over hun onderzoeksopdracht.

Na twee dagen in het lab is het de studenten gelukt om bierviltjes, PLA-draf (bioplastic) composiet en eiwitten te verkrijgen op basis van het draf. Een draf-gist combinatie is gebruikt voor het ontwikkelen van rookpellets. Tenslotte werden in gist functionele stoffen aangetoond zoals vitamine B12, β-glucaan en squaleen. Reststromen van het bierbrouwproces bieden dus veel kansen voor biobased toepassingen en de resultaten van de onderzoeksopdracht kunnen nieuwe mogelijkheden genereren voor de brouwerij, waarbij efficiënt gebruik van grondstoffen, hergebruik van reststromen en vermindering van water en energie centraal staan.

De International Study Week werd georganiseerd vanuit het Interreg Vlaanderen-Nederland project Grenzeloos Biobased Onderwijs. Eén van de doelen van het project is het uitwisselen van kennis, ervaring en ideeën tussen het bedrijf, studenten en docenten in de context van de biobased economie.

  • Isolatieproducten uit Vlas - Isovlas

"Studenten zouden meer technische kennis moeten vergaren van biobased producten, zegt Roger van Mensvoort directeur van Isovlas, zodat ze beter weten in welke situaties ze die makkelijk kunnen toepassen."

Isovlas produceert biobased isolatieproducten voor de bouw die gemaakt zijn van vlas. Het bedrijf heeft bewust gekozen voor vlasvezel vanwege de eigenschappen van het product. Vlas is van nature temperatuur- en vochtregulerend, bevat geen schadelijke stofdeeltjes en is recyclebaar. Volgens Rogier van Mensvoort zullen in de toekomst steeds meer biobased producten in de bouw worden toegepast en zal men zowel circulair als demontabel gaan bouwen. Biobased producten kunnen in die toepassing een hele mooie rol vervullen. Meer weten over biobased bouwen? Kijk op www.biobasednetwork.eu. Hier vind je een MOOC over biobased bouwen, ontwikkeld door Avans Hogeschool.

  • HemCell ontwikkelt samen met Avans Hogeschool composteerbare bioplastic

Onze zoektocht begon bij Avans Hogeschool", vertelt Nico Osse van Hemcell Bioplastics toen hij voor zijn klanten op zoek ging naar een groen alternatief voor kunststof. Hij ontwikkelde een biopolymeer die volledig composteervaar is in de koude grond. Bij toeval werd bladmateriaal gemengd met een bestaande pla en zo werd het Hemcell materiaal ontdekt. Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen grenzeloos biobased onderwijs en het biobased bedrijfsleven om een goed alternatief te bieden voor de kunststofindustrie

  • Duurzaamheid in de Brouwerij - Brouwerij Huyghe 

"Duurzaamheid is voor ons zorgen voor de volgende generatie", zegt Filip Devolder van brouwerij Huyghe. Met de bouw van de nieuwe brouwzaal heeft de brouwerij een grote besparing gerealiseerd op grondstof, elektriciteit en watergebruik. Maar het bedrijf kijkt ook naar de reststromen. Daarvan zijn er veel in een brouwerij. Dat kan veel geld kosten, maar je kunt er ook een nuttige toepassing aan geven volgens Devolder. Zo wordt de reststroom draf als veevoer verkocht aan lokale landbouwers. Maar er zijn meer toepassingen mogelijk. Dat hebben studenten van HOGENT en Avans Hogeschool laten zien tijdens hun internationale studieweek. Het is de studenten gelukt om bierviltjes, PLA-draf (bioplastic) composiet en eiwitten te verkrijgen op basis van het draf. Reststromen van het bierbrouwproces bieden dus veel kansen voor biobased toepassingen die nieuwe mogelijkheden kunnen genereren voor de brouwerij. In de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven ziet Filip Devolder dit als meerwaarde. Het is belangrijk dat bedrijven studenten de kans geven om ideeën te ontwikkelen en zo mee te werken aan een duurzame toekomst.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x