1 februari 2019: Inspiratiedag @ HOGENT

Met onderwijs naar een duurzame toekomst

HOGENT nodigde op 1 februari docenten uit middelbare en hogescholen uit om info te vergaren over de lespakketten systeemdenken, duurzaamheidsdenken en (toepassingen in) de biobased economy. Jürgen Loones, beleidsmedewerker educatie voor duurzame ontwikkeling bij de Vlaamse overheid, zette de dag in met een boeiende lezing over de basisprincipes van educatie voor duurzame ontwikkeling. Leerkrachten van GBO-partnerschool Heilig Graf in Turnhout vertelden nadien hoe ze in hun school met de leerlingen aan de slag gaan. Ze hadden het onder andere over een algenkweek opzetten, aardbeien telen en werken met meelwormen. Ook de lunch werd duurzaam aangepakt. Met als kers op de taart hapjes van studenten voedingsmiddelentechnologie. Voor een schoolproject werden door studenten kroketjes ontwikkeld uit restvlees als kop, tong en bloedworst. Vlees dat doorgaans wordt weggegooid, werd aangeboden als aperitiefhapje. In de namiddag leerde projectpartner VITO in de workshop ‘Biobuilder’ hoe je biogebaseerde waardeketens kan creëren.

De presentatie van Jürgen Loones vind je hier - De presentatie van het VITO vind je hier -De presentatie van het Heilig Graf vind je hier 

Doorlopend was er de infomarkt waar infofiches ter beschikking lagen van een 30-tal lesmodules die ontwikkeld worden in het kader van het project. Binnenkort zullen de volledig uitgewerkte lesmodules te vinden zijn www.biobasedonderwijs.eu


ARCHIEF -UITNODIGING INSPIRATIEDAG

Een event voor docenten en leerkrachten

Ben je leerkracht of docent en wil je een meer duurzame insteek geven aan je lessen. Kom naar de HOGENT op 1 februari. Laat je inspireren door onze keynote spreker Jurgen Loones van het departement Omgeving. Hij is verantwoordelijk voor het EDO-beleid (Educatie Duurzame Ontwikkeling) in Vlaanderen en o.a. auteur van de Vlag en de lading’.  


Je ontdekt tijdens dit event hoe je de biobased economy in je lessenpakket kan verwerken. Eén van de partners, Heilig Graf (Turnhout) deelt haar ervaringen bij het ontwikkelen van de lesmodules  voor het secundair onderwijs,  namelijk Duurzaamheid, Algen, Bioplastics, Watergebruik in de textielsector, en Meelwormen. In elke lesmodule komen de verschillende STEM vaardigheden aan bod en wordt de koppeling gemaakt naar de (algemene) leerplandoelstellingen en eindtermen. De inhoud en bijhorende doelstellingen worden na afloop van het event beschikbaar gesteld. De modules zelf worden gepubliceerd aan het einde van het academiejaar zodat je er volgend schooljaar mee aan de slag kan!  

In de namiddag kan je kiezen tussen twee workshops

  •  Biobuilder (VITO): Ontdek een eenvoudige en interactieve tool waarmee scholen en bedrijven onder begeleiding van experten biogebaseerde waardeketens kunnen creeëren (max. 12 deelnemers). 

     "Hoe ga ik praktisch met de lesmodules aan de slag?". Enkele leerkrachten  uit Heilig Graf (secundair onderijs) geven enkele tips en tricks over het praktisch gebruik van de lesmodules binnen je eigen lessen. 

Naast de workshop is er doorlopend een inspiratiemarkt voor leerkrachten en docenten waar je kennis kan maken met de Biobased Economy. Er wordt educatief materiaal getoond dat bruikbaar is in je klas. Ontdek verschillende lesmodules van zowel secundair-, hoger- als universitairniveau. Via een persoonlijk gesprek met docenten en leerkrachten van verschillende onderwijsinstellingen kom je te weten hoe je de lesmodule praktisch kan toepassen in jouw klas. 


Inschrijven? 

Deelname is gratis! Er is de mogelijkheid om een halve dag deel te nemen aan het event. Gelieve aan te geven welke workshops je wenst te volgen en of je wenst deel te nemen aan de duurzame lunch. 

Inschrijven en je keuze van workshop doorgeven kan via de inschrijfbutton rechts op deze pagina. De inschrijvingen zijn open tot en met 28/1

Meer info via veerle.lamote@Hogent.be

Bereikbaar? 

HOGENT, Campus Schoonmeersen – gebouw C

Voskenslaan 270 (trein)

Valentin Vaerwyckweg 1 (auto)

9000 Gent

Aan het onthaal van gebouw C zullen wegwijzers staan naar het lokaal.


  • {{ message }}
  • {{ bookable_message }}
  • {{ event_message }}
1 februari 2019: Inspiratiedag @ HOGENT

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x